Waarom kiezen voor natuurlijke producten?

dame met druppeltjes oogcrème onder het rechteroog

Ben jij ook iemand die dagelijks shampoo, conditioner, douchegel, reiniger en tonic voor het gelaat, een dagcrème en wat make-up gebruikt?
Wel, deze opsomming maakt deel uit van de 12 huidverzorgingsproducten die de gemiddelde vrouw dagelijks gebruikt.
Maar wist je ook dat zij hiermee per jaar 2 kg chemicaliën binnenkrijgt via deze huidverzorging en cosmetica?

In heel wat verzorgingsproducten zitten schadelijke stoffen die een invloed hebben op onze gezondheid.
We proberen zo veel mogelijk zorg te dragen voor ons lichaam van binnenuit: we koken zo gezond en gevarieerd mogelijk, we gaan een paar keer per week sporten of aan lichaamsbeweging doen, maar aan onze schoonheidsroutine wordt zelden getwijfeld.

Onze huid heeft eigenlijk een zelfreinigende werking. Heel wat huidproblemen komen voort uit het gebruik van de verkeerde producten. Die schadelijke ingrediënten zoals hierboven vermeld, kunnen allergische reacties teweeg brengen, ze kunnen hormoonverstorend werken, …
Door te kiezen voor natuurlijke huidverzorging zet je je gezondheid op de eerste plaats. Dit zal leiden tot minder huidproblemen en minder toxines op je huid en in je lichaam.

Maar hoe weet je nu dat de producten die je gebruikt echt van natuurlijke oorsprong zijn?
Hieronder vind je een lijst terug van schadelijke ingrediënten. Ga aan de hand van deze checklist eens de ingrediëntenlijst van je eigen producten na.

  • Natriumlaurylethersulfaat: schuimmaker (sodium laureth sulfate / sodium lauryl sulfate / sodium laureth sulfoacetate / cocamidopropyl betaïne)
  • Parabenen, phenoxyethanol: agressieve bewaarmiddelen (ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, propylparaben, phenoxyethanol, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, alcohol.denat, potassium sorbate, sodium benzoate)
  • Polyethyleenglycol en polysorbaten: afkomstig uit de petroleumindustrie en zorgt ervoor dat water en olie niet splitsen (PEG + nummer, polysorbate + nummer)
  • Carbomer en acrylaten: synthetische stoffen die water indikken tot een gel (carbomer, DEA, acrylate, acrylates)
  • minerale oliën en siliconen: vormen een verstikkende film op de huid (mineral oil, petrolatum, paraffinum liquidum, demethicone (en alles wat eindigt op -one), cera microcristallina, isoparraffin)
  • parfum en kleurstoffen (parfum, Cl + nummer)

 

In heel wat van je producten zal je dus één of meerdere van bovenstaande stoffen terugvinden.
Maar zijn natuurlijke producten dan wel efficiënt? Kunnen ze anti-aging werken? De meeste mensen kiezen om die redenen voor de traditionelere merken, maar er zijn wel degelijk merken die natuurlijk en biologisch gecertificeerd zijn en toch voldoen aan de behoeften van de moderne vrouw/man.
Je kan dus zeker en vast een goede anti-rimpelcrème, serum, oog- en dagcrème, make-up, enz. vinden die gezond zijn voor je lichaam en tegelijkertijd hun doel niet missen.

Wordt het dus geen tijd om de aandacht die je hebt voor je lichaam en gezondheid door te trekken naar je schoonheidsproducten om ook daar zoveel mogelijk toxines te weren? Neem even de tijd om die badkamerroutine onder de loep te nemen! Ons lichaam en onze huid zijn het waard!

Heb je nog vragen? Blijf er niet mee zitten en stel ze gerust!

Recommended Posts