Belang van zonnecrème

Waarom zouden we ons insmeren met een zonnecrème? 

Tijdens de zomermaanden brengen we met zijn allen toch wel wat meer tijd door in het zonnetje. Het is zalig om te genieten van die zalige zonnestralen op ons gezicht en lichaam. En het is zeker niet verkeerd om hier met volle teugen van te genieten, maar we moeten dit wel verstandig doen.

Ken jij het verschil tussen UVA- en UVB-stralen? 

Om te beginnen staan de letters UV voor ultraviolet licht. Er zijn drie soorten UV-licht, namelijk UVA, UVB en UVC.
De schadelijkste van de drie is UVC, maar dit wordt tegengehouden door de ozonlaag en bereikt ons dus niet.
De UV-straling die ons dan wel bereikt, bestaat voor 95% uit UVA-stralen en voor 5% uit UVB.

UVA-straling is het hele jaar aanwezig en wordt niet tegengehouden door de wolken of glas. Deze straling dringt diep door in de huid (tot in de lederhuid) en tast de collageenvezels en elastine aan. Deze twee eiwitten zorgen net voor de stevigheid van je huid. UVA-straling veroorzaakt dus huidveroudering en rimpels. Een opeenstapeling van UVA-stralen verzwakt het afweersysteem van de huid.
Daarom staat de A van UVA ook wel voor Aging. Ook pigmentvlekken en mogelijk zelfs huidkanker zijn ook een gevolg van UVA-straling.

UVB-straling is dan weer meer aanwezig tijdens de lente en de zomer. Dankzij deze straling worden we bruin, maar ze zorgt er dus ook voor dat onze huid zonder bescherming verbrandt. UVB-straling kan ook voor allergische reacties zorgen. Deze stralen dringen minder diep door in de huid, maar veroorzaken wel DNA-schade en die verbrande huid. Daarom staat de B van UVB ook wel voor Burning.

 

Geniet dus voortaan zeker steeds beschermd van het zonnetje en let er bij de aankoop van een zonnecrème ook zeker op dat hij ook beschermt tegen UVA-stralen.

Recommended Posts