Kleur bekennen

Kleurenwiel

Wist je dat de juiste kleur oogschaduw ervoor kan zorgen dat de kleur van je ogen meer benadrukt wordt en je ogen dus meer spreken?

In de kleurenleer zijn er 3 primaire kleuren (of basiskleuren), nl. rood, geel en blauw. Met deze 3 kleuren kan je elke andere gewenste kleur maken. Door bv. rood met geel te mengen, krijg je oranje.
2 primaire kleuren mengen geeft een secundaire kleur. Meng je dan een primaire kleur met een secundaire, dan krijg je een tertiaire kleur. Zo kan je een waaier aan kleuren creëren. Deze vind je terug op de kleurencirkel (zie foto hieronder).
Kleuren die in de kleurencirkel recht tegenover elkaar staan, noemen we complementaire kleuren. Deze contrasteren het meest met elkaar, bv. rood – groen, paars – geel, blauw – oranje.
En nu kan je met deze basiskennis volop gaan experimenteren met je oogmake-up.

Oogschaduw heeft als doel je eigen oogkleur te versterken, je ogen sprekender te maken. Als de kleur niet zo goed bij je ogen past, dan kunnen deze eerder flets lijken. Om dit te testen kan je altijd eens één oog opmaken en dan beide ogen met elkaar vergelijken. Zo zie je beter wat de kleur juist doet met je oog.

Om je ogen op te maken, kan je dus gaan werken met complementaire kleuren. Als oogschaduw kies je dan de complementaire kleur van je ogen. Heb je dus bv. blauwe ogen, dan zal de kleur van je ogen nog meer geaccentueerd worden met perzikachtige tinten (of oranje/brons). Bij groene ogen zal dan weer wijnrood een goeie keuze zijn om het groen van de ogen op te lichten.

Wat ook mooi kan zijn, is om een analoge kleur te kiezen. Analoge kleuren zijn kleuren die in de cirkel net naast elkaar liggen. Je kiest dan een kleur oogschaduw die in de kleurencirkel naast de kleur van je ogen ligt. Bij blauwe ogen kan je dan gaan voor bv. lavendelkleurige oogschaduw.

Nog enkele tips voor:

 • Blauwe of grijze ogen:
  • taupe, paars, violet, grijs, blauw (een tint donkerder dan het blauw van je ogen)
  • goud, koper, perzik, warme bruintinten (complementaire kleuren)
 • Groene ogen:
  • bruin, abrikoos, paars, mosgroen, kaki
  • wijnrood, roze, pruim, violet (complementaire kleuren)
 • Bruine ogen:
  • koper, brons, champagne, beige, kaki
  • lila, lavendel, aubergine, magenta (complementaire kleuren)

 

Laat die feestdagen nu maar komen!

 

Recommended Posts